måndag 11 juni 2012

Ska du sälja i Brittgården? Grattis!

Ralph Erskine är inte bara känd för Läppstiftet vid Lilla Bommen. Ett av hans mest omtalade projekt var bostadsområdet Brittgården i Tibro med 256 lägenheter och 56 enfamiljshus.

Ralph Erskines Brittgården i Tibro i östra Skaraborg är åter populär efter en nedgång på 90-talet. Av lägenheterna är i dag endast tio outhyrda. Fyra av dessa tvårummare ska byggas om till fyrarummare och en av lägenheterna har fastighetsägaren Bertil Lindström möblerat i 60-talsstil med stringhyllor, teakmöbler och tidstypiska ljusmönstrade tapeter.

Brittgården är sannolikt det mest omtalade av arkitekten Ralph Erskines bostadsområden i Sverige. Det är unika bostäder eftersom de bygger på gammal svensk bebyggelse med mörkbruna, faluröda och ljusblå färger och en blandning av vitputsad betong och trä. Ralph Erskines tanke var att människan skulle känna igen sig och att Brittgården skulle betraktas både sammanhållet som omväxlande. Grundtanken är en skyddande mur eller en kringbyggd gård av trevåningshus runt låga radhuslängor och kringbyggda atriumhus.

Eva Thörn, antikvarie vid Tibro museum, blev tidigt intresserad av Erskine och har föreläst om Brittgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar