onsdag 11 april 2012

14 steg mot en lägre boränta.



Även Stockholmare kan ibland bidra med lite vettigt. Nu senast har SvD Näringsliv lanserat en "räntekarta" som visar tydliga skillnader mellan bankernas boräntor i olika områden. Samtidigt ger man 14 "vassa råd" om hur man ska bära sig åt om man vill sänka sin boränta. Vi vidarebefordrar dessa gärna, sannolikt är de även effektiva på Sveriges framsida.

1. Skriv ut och spara SvD Näringslivs räntetabeller!

2. Se till att prata ränta med kompisar, kolleger och grannar. Jämför och lär av andras förhandlingsknep. Samla på dig exempel, jämför uppgifter på nätet.

3. Ställ flera banker mot varandra. Och ring flera gånger, det visar att du är engagerad. Lägg ner tid på telefonsamtalen.

4. Låt din bank få veta att du förhandlar med andra.

5. Se till att du pratar med någon på banken som verkligen är intresserad av en förhandling. Och försök undvika att hamna i diskussion om att binda eller inte binda. Ditt svar ska vara tydligt: ”Nej, jag vill pruta!”. Stå på dig!

6. Peka på allt det som gör dig till en bra och attraktiv bankkund. Samla uppgifter om vilka inkomster ni har i familjen, pensionssparande, anställningsform, övrigt sparande, arbetsgivare med mera. Sammantaget ger det banken en bild av just din riskprofil och finansiella ställning.

7. Utnyttja helkundsbegreppet. Vilka affärer, förutom lånet, kan du erbjuda banken? Precis som i alla förhandlingar kan det löna sig att förhandla om ett helt paket. I utbyte mot lägre boränta kanske du kan öppna sparkonto eller börja pensionsspara. Men gå igenom förutsättningarna så att det verkligen lönar sig.

8. Visa att du menar allvar och är beredd att flytta alla dina affärer till en annan bank. Det är inte självklart att du ska vara kvar som kund.

9. Var påläst och förberedd. Samla ihop underlag, siffror, konkreta bud från andra banker i en pärm och ta med. Det visar att du har koll och ger ett säkert intryck när du pratar med banken.

10. Ha inte för bråttom, låt en förhandling få ta tid och vänta in svar från alla banker du tar kontakt med.

11. Hur länge gäller ränterabatten? Sikta på en rabatt under minst ett år och se till att du får rabatten skriftligt. Kontrollera också att rabatten verkligen hänger kvar och inte försvinner efter hand.

12. Se slutförhandlingen som en auktion på ditt bolån, en engagerad budgivning mellan de bästa alternativen.

13. Att lära sig pruta kräver träning. Vässa på argumenten när det blir aktuellt nästa gång, så kanske du får ner din rabatt ytterligare.

14. Till sist: Gör det till en vana att någon gång per år ringa och prata ränta med din banktjänsteman.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar