söndag 15 april 2012

Renovera lagom lönar sig.

Kenneth Ivarsson är mäklare på Skandia Mäklarna i Göteborg/Kungsbacka och sitter i Mäklarsamfundets styrelse.För honom finns det ingen tvekan när det gäller frågan om att renovera eller inte:
- Vi ser fortfarande att den typ av "home styling" som innebär att bostaden blir ljusare och fräschare – den lönar sig, säger han. Detta innebär dock inte att man alltid tjänar på styling, det är viktigt att säga. Det måste bedömas från fall till fall.
Han utvecklar vidare:
- Man köper väldigt mycket på känsla. När man köper en resa eller en bil, så har man från början en klar bild över vad man vill ha och vad man tänker betala. Det slutar ofta med att man betalar mer. Så är det även när det gäller bostäder.
Bostäder som är i halvbra skick lönar sig att fräscha till för att ge den där känslan av ljust och fräscht som köparna är ute efter. Dessutom är mäklarna duktiga på att utnyttja de andra mekanismer som vi som köpare går igång på, ibland kanske utan att vara medvetna själva.
Det är exempelvis ingen tillfällighet att hus med äppelträd på den uppvuxna tomten tycks poppa upp ur annonserna just på våren.
Regelrätt renovering, då? När det gäller mer avancerad renovering så har de förändrade bolånereglerna gjort att svaret på frågan blivit enklare.
- Den här 85-procentsregeln (bolånetaket som maximalt tillåtet lån upp till 85 procent av köpeskillingen) har gjort att väldigt många tittar efter hus som är färdigrenoverade, just för att renoveringen skall ingå i köpesumman, säger Kenneth Ivarsson och slår fast:
- Har man två likvärdiga bostäder där den ena är renoverad och den andra inte så är det lättare att sälja den renoverade lägenheten.
Fast med detta sagt medger han att han själv är lite av ett undantag.
För det finns också köpare som uppfattar ett orenoverat hus, eller en sunkig lägenhet som en möjlighet. Vill man sätta sin egen prägel är det naturligtvis lättare att sätta kofoten till ett slitet 80-talskök än ett vitglänsande kök av 2008 års modell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar