torsdag 26 april 2012

670 bostadsrätter sålda i Göteborg i mars månad.

Enligt Svensk Mäklarstatistik såldes det 670 bostadsrätter i Stor-Göteborg under mars månad, varav 155 i Göteborgs centrum. Genomsnittspriset var ca 1,7 Mkr för hela Stor-Göteborg och nästan 2,5 Mkr i centrum. Bra att veta om du planerar att sälja din bostadsrätt i vår. Mer statistik hittar du om du klickar här.

tisdag 24 april 2012

Så här mycket har ditt sommarhus stigit i värde.

Enligt en genomgång som Mäklarstatistik gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån kostade de fritidshus som såldes mellan april 2011 och mars 2012  i genomsnitt 20 procent mer än de hus som såldes motsvarande period fem år tidigare. Mest steg priserna på Gotland, där fritidshuspriserna steg med 87 procent under mätperioden. Även i Blekinge, Västernorrland och Västmanland har priserna stigit mer än 50 procent. I hela Västra Götaland stannade ökningen på i genomsnitt 20 %. Listan toppas av Strömstad där priserna nästan fördubblats. I själva Göteborg är ökningen måttliga 4 %. Du kan läsa hela listan på di.se.

torsdag 19 april 2012

Köpa bostad i Göteborg? 1,8 Mkr tack!

Riksbankens bolånetak var tänkt att kyla av marknaden, som med få hack i kurvan pekat uppåt i decennier. Men kravet på 15 procent av bostadens värde i kontantinsats har också höjt tröskeln till bostadsmarknaden. Privata Affärers har gjort en jämförelse, som baseras på färsk Mäklarstatistik, visar att en genomsnittlig förstagångsköpare numera får betala sexsiffriga belopp för kontantinsatsen. Kontantinsatsen för 50 kvadratmeter i Göteborg Centrum hamnar på ca 270 000 kronor. Motsvarande belopp är cirka 250 000 kr i Storstockholm. Som säljare är det bara att jubla. Som köpare är det kanske inte lika "goa gubbar". Snarare Weiron i ottan.

tisdag 17 april 2012

Villapriserna stiger snabbast i Göteborg.

I mars steg de svenska bostadspriserna med i snitt 1,1 procent, enligt Valuegards samlade boprisindex HOX Sverige. Bostadsrättspriserna steg i snitt 1,7 procent medan villapriserna steg med 0,8 procent.

I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 1,8 procent, i Göteborg och Malmö med 2,1 respektive 1,7 procent den senaste månaden. I de medelstora kommunerna utanför storstadsregionerna har bostadsrättspriserna stigit med i snitt 1,5 procent, enligt Valuegard.

”Antalet inrapporterade försäljningar är något lägre än i mars förra året. Störst är skillnaden för bostadsrätter med 13 procent färre inrapporterade försäljningar jämfört med 2011”, skriver Valuegard.

Villapriserna har den senaste månaden stigit med 0,1 procent i Stockholm. I Göteborg har villapriserna stigit med 1,7 procent, i Malmö med 0,9 procent. I de medelstora kommunerna har villapriserna stigit med i snitt 1,2 procent, enligt Valuegard.

måndag 16 april 2012

Gyllenhammars gård äntligen såld.

GP meddelar idag att P G Gyllenhammar äntligen har hittat en köpare till Råö gård. Den dåliga nyheten är att P G tvingades pruta hela 35 miljoner kronor. Köparen, som fick betala 65 miljoner kronor för nöjet, är hittills okänd.

söndag 15 april 2012

Starkare bostadsmarknad i Göteborg.

Enligt SBABs mäklarbarometer vände priserna på Stor-Göteborgs bostadsmarknad uppåt under det första kvartalet. Priserna steg medan budaktivitet och försäljningstider stabiliserades. Det finns en viss optimism om att marknaden ska fortsätta stärkas även under det kommande kvartalet. Ladda ner hela rapporten här.

Renovera lagom lönar sig.

Kenneth Ivarsson är mäklare på Skandia Mäklarna i Göteborg/Kungsbacka och sitter i Mäklarsamfundets styrelse.För honom finns det ingen tvekan när det gäller frågan om att renovera eller inte:
- Vi ser fortfarande att den typ av "home styling" som innebär att bostaden blir ljusare och fräschare – den lönar sig, säger han. Detta innebär dock inte att man alltid tjänar på styling, det är viktigt att säga. Det måste bedömas från fall till fall.
Han utvecklar vidare:
- Man köper väldigt mycket på känsla. När man köper en resa eller en bil, så har man från början en klar bild över vad man vill ha och vad man tänker betala. Det slutar ofta med att man betalar mer. Så är det även när det gäller bostäder.
Bostäder som är i halvbra skick lönar sig att fräscha till för att ge den där känslan av ljust och fräscht som köparna är ute efter. Dessutom är mäklarna duktiga på att utnyttja de andra mekanismer som vi som köpare går igång på, ibland kanske utan att vara medvetna själva.
Det är exempelvis ingen tillfällighet att hus med äppelträd på den uppvuxna tomten tycks poppa upp ur annonserna just på våren.
Regelrätt renovering, då? När det gäller mer avancerad renovering så har de förändrade bolånereglerna gjort att svaret på frågan blivit enklare.
- Den här 85-procentsregeln (bolånetaket som maximalt tillåtet lån upp till 85 procent av köpeskillingen) har gjort att väldigt många tittar efter hus som är färdigrenoverade, just för att renoveringen skall ingå i köpesumman, säger Kenneth Ivarsson och slår fast:
- Har man två likvärdiga bostäder där den ena är renoverad och den andra inte så är det lättare att sälja den renoverade lägenheten.
Fast med detta sagt medger han att han själv är lite av ett undantag.
För det finns också köpare som uppfattar ett orenoverat hus, eller en sunkig lägenhet som en möjlighet. Vill man sätta sin egen prägel är det naturligtvis lättare att sätta kofoten till ett slitet 80-talskök än ett vitglänsande kök av 2008 års modell.

torsdag 12 april 2012

Sjunkande priser på småhus i Göteborg.

Priserna på småhus var oförändrade på riksnivå under första kvartalet 2012, i jämförelse med fjärde kvartalet 2011. På årsbasis, första kvartalet 2012 jämfört med första kvartalet 2011, sjönk priserna med drygt 2 procent. 

I 9 av 21 län steg priserna mellan de två senaste kvartalen. Den största procentuella prisuppgången återfinns i Blekinge län med 6 procent. I storstadsregionerna Stor-Stockholm och Stor-Malmö steg huspriserna mellan 2 och 3 procent, medan priserna i Stor-Göteborg sjönk med 1 procent.

På årsbasis, första kvartalet 2012 jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, sjönk priserna i samtliga storstadsregioner mellan 1 och 5 procent.
Under årets första kvartal var medelpriset för en småhusfastighet i samtliga län över 1 miljon kronor, medan medelpriset för hela landet var drygt 2,1 miljoner kronor.

För närvarande råder kraftig eftersläpning för Fastighetsinskrivningen vid Lantmäteriet. Flertalet av de redovisade köpen under senaste tremånadersperioden avser därför månaderna januari – februari 2012. Eftersläpningen är som kraftigast i mars, men även för februari är eftersläpningen stor.

onsdag 11 april 2012

Läs mer om mäklarmarknaden i Göteborg.


Det skadar aldrig att vara lite påläst innan du träffar en fastighetsmäklare för att planera försäljningen av ditt hus eller din bostadsrätt. Internet är fullt med gratis information om allt från antalet bostäder till salu till slutpriser för enskilda bostäder i det område där du bor.
Den informationen kan du bland annat använda som vägledning inför vilket utgångspris du ska sätta. Klicka på den ort eller stadsdel du vill veta mer om.

Sälja bostad i Ale Sälja bostad i Majorna Sälja bostad i Angered
Sälja bostad i Askim Sälja bostad i Marstrand Sälja bostad i Guldheden
Sälja bostad i Billdal Sälja bostad i Mölnlycke Sälja bostad i Härlanda
Sälja bostad i Göteborg Centrum Sälja bostad i Onsala Sälja bostad i Högsbo
Sälja bostad i Eriksberg Sälja bostad i Örgryte Sälja bostad i Hovås
Sälja bostad i Hisingen Sälja bostad i Partille Sälja bostad i Kärra
Sälja bostad i Kullavik Sälja bostad i Särö Sälja bostad i Lundby
Sälja bostad i Kungälv Sälja bostad i Sävedalen Sälja bostad i Öckerö
Sälja bostad i Kungsbacka Sälja bostad i Sisjön Sälja bostad i Säve
Sälja bostad i Långedrag Sälja bostad i Slotssskogen Sälja bostad i Tuve
Sälja bostad i Lerum Sälja bostad i Västra Frölunda Sälja bostad i Tynnered
Sälja bostad i Linnéstaden

14 steg mot en lägre boränta.



Även Stockholmare kan ibland bidra med lite vettigt. Nu senast har SvD Näringsliv lanserat en "räntekarta" som visar tydliga skillnader mellan bankernas boräntor i olika områden. Samtidigt ger man 14 "vassa råd" om hur man ska bära sig åt om man vill sänka sin boränta. Vi vidarebefordrar dessa gärna, sannolikt är de även effektiva på Sveriges framsida.

1. Skriv ut och spara SvD Näringslivs räntetabeller!

2. Se till att prata ränta med kompisar, kolleger och grannar. Jämför och lär av andras förhandlingsknep. Samla på dig exempel, jämför uppgifter på nätet.

3. Ställ flera banker mot varandra. Och ring flera gånger, det visar att du är engagerad. Lägg ner tid på telefonsamtalen.

4. Låt din bank få veta att du förhandlar med andra.

5. Se till att du pratar med någon på banken som verkligen är intresserad av en förhandling. Och försök undvika att hamna i diskussion om att binda eller inte binda. Ditt svar ska vara tydligt: ”Nej, jag vill pruta!”. Stå på dig!

6. Peka på allt det som gör dig till en bra och attraktiv bankkund. Samla uppgifter om vilka inkomster ni har i familjen, pensionssparande, anställningsform, övrigt sparande, arbetsgivare med mera. Sammantaget ger det banken en bild av just din riskprofil och finansiella ställning.

7. Utnyttja helkundsbegreppet. Vilka affärer, förutom lånet, kan du erbjuda banken? Precis som i alla förhandlingar kan det löna sig att förhandla om ett helt paket. I utbyte mot lägre boränta kanske du kan öppna sparkonto eller börja pensionsspara. Men gå igenom förutsättningarna så att det verkligen lönar sig.

8. Visa att du menar allvar och är beredd att flytta alla dina affärer till en annan bank. Det är inte självklart att du ska vara kvar som kund.

9. Var påläst och förberedd. Samla ihop underlag, siffror, konkreta bud från andra banker i en pärm och ta med. Det visar att du har koll och ger ett säkert intryck när du pratar med banken.

10. Ha inte för bråttom, låt en förhandling få ta tid och vänta in svar från alla banker du tar kontakt med.

11. Hur länge gäller ränterabatten? Sikta på en rabatt under minst ett år och se till att du får rabatten skriftligt. Kontrollera också att rabatten verkligen hänger kvar och inte försvinner efter hand.

12. Se slutförhandlingen som en auktion på ditt bolån, en engagerad budgivning mellan de bästa alternativen.

13. Att lära sig pruta kräver träning. Vässa på argumenten när det blir aktuellt nästa gång, så kanske du får ner din rabatt ytterligare.

14. Till sist: Gör det till en vana att någon gång per år ringa och prata ränta med din banktjänsteman.

Lycka till!

tisdag 10 april 2012

Hushållen allt mer optimistiska om bopriser.

Allt fler svenska hushåll tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året.
I dag tror 41 procent på stigande priser jämfört med 34 procent förra månaden, enligt SEB:s boprisindikator. Andelen som tror på fallande priser sjönk till 25 procent mot 33 procent i mars. Resten tror på stillastående priser. Boprisindikatorn, skillnaden mellan dem som tror på stigande priser och dem som tror på fallande, ligger därmed på plus 15, en uppgång med 14 enheter sedan marsmätningen. Boprisindikatorn har inte varit högre sedan i juni i fjol.
– Jag tror att den kraftiga uppgången påverkats mest av räntorna. Utsikterna är lugnare, nedgången i konjunkturen har inte varit så farlig och de flesta räknar nog med att behålla jobben, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

lördag 7 april 2012

Känd ekonomijournalist kommer ut ur garderoben.

I dagarna har ekonomijournalisten Alexander Norén kommit ut som bostadskarriärist, med boken Hög på hus – vägen till det perfekta boendet. Under nittiotalet var klimatet perfekt för en prisboom på bostäder. Historiskt låga räntenivåer, generös kreditgivning och utförsäljningen av allmännyttan bidrog till att den svenska bostadsbubblan blåstes upp.
Trots att bostadspriserna nu har börjat gå ned och bubblorna brister runtom i världen är det fortfarande bostadsaffärer man ska ägna sig åt om man vill tjäna stort här hemma. Norén hör till dem som efter att i åratal ha klamrat sig fast i hyresettan till slut tog klivet in i köp-och-sälj-svängen och blev som besatt av jakten på den perfekta bostaden. I Hög på hus berättar han om vägen från ettan till åttamiljonersvillan i Bromma, en väg som går via klipp och kap, mängder av husvisningar, tvångsmässigt Hemnet-surfande och konstant mäklarkontakt.
Boken lanseras som ”en svidande uppgörelse med vår tids ytfixering och statusjakt”.

torsdag 5 april 2012

Boende i Västra Götaland tror på storstaden och amorteringskrav i framtiden.

Storstaden, fjärrvärme och walk-in closet, det är framtiden för vårt boende. I alla fall när boende i Västra Götaland själva förutspår utvecklingen. Dessutom tror de att bolånetaket kommer att bytas ut mot amorteringskrav i framtiden. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget framtida boende. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Västra Götaland.
I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att hela 44 procent av alla i Västra Götaland tror att fjärrvärme är det värmesystem som gäller i framtiden, följt av solceller och bergvärme med 17 respektive 16 procent. Intressant att se är att boende i Västra Götaland över 60 år är de som mest tror på fjärrvärme i framtiden (49 procent). Motsvarande siffra i åldersspannet 15-30 år är 37 procent.

Drömboendet är en villa med sjötomt, vilket var femte (19 procent) person i Västra Götaland svarar. Därefter följer ett hus på landet med 18 procent och på tredje plats lägenhet i innerstadsområde (15 procent). Men när Västra Götaland siar om hur svenskarna kommer att bo i framtiden är lägenhet i storstadsregion dominerande med 65 procent av de svarande. Villa i mellanstor stad kommer på andra plats med 26 procent och villa i en mindre stad på tredje plats med 17 procent.

onsdag 4 april 2012

Risk för ras sänker huspriserna.

I dag presenteras slutrapporten i Göta älvutredningen för regeringen, en av de största studier som gjorts i landet om just skredrisker. Det har talats om krav på miljardsatsningar för att skydda mot jordskred längs Sveriges största vattendrag som är just Göta älv. 4 000 jord- och sedimentprover och 20 000 laboratorieförsök ska bidra till bilden av hur farligt det är att bo längs älven . Många minns rasen med dödsoffer i Tuve, Göta och Surte. Lennart Olsson, mäklare på Fastighetsbyrån, säger att husspekulanter i området hittills ofta varit dåligt upplysta om skredrisker. Undantaget är när man vill bygga nytt på tidigare obebyggda tomter. Då får både kommuner och mäklare fler frågor kring geotekniska förutsättningar.

tisdag 3 april 2012

Unga tror på stigande bostadspriser.

Enligt en undersökning av Nordea tror 26 % av de tillfrågade på stigande bopriser det närmaste året. 30 % tror att priserna kommer att sjunka och 36 % att de blir oförändrade.
Män och unga tror i högre utsträckning på stigande priser än kvinnor och äldre, visar Nordeas undersökning.”Skillnaderna kan även spegla förhoppningar som finns beroende på om man är säljare eller köpare”, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Även räntorna splittrar hushållen. De tillfrågade fördelar sig jämnt mellan alternativen i Nordeas undersökning. Totalt 30 procent av de tillfrågade tror på stigande boräntor. Exakt lika många tror på fallande respektive oförändrade räntor. Kvinnorna tror i högre utsträckning än männen på stigande räntor, visar undersökningen. ”Kvinnor är genomgående mer oroliga och pessimistiska i den här typen av undersökningar”, säger Ingela Gabrielsson och tillägger att Nordea spår sjunkande räntor i år.